Αλλεργία στη γάτα;

Οι γάτες είναι αξιολάτρευτα κατοικίδια, η συγκατοίκηση μαζί τους όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι τα αλλεργιογόνα της γάτας, το οποία μπορεί να κάνουν την καθημερινότητά σας αφόρητη, προκαλώντας φταρνίσματα και βήχα, δηλαδή κλασικές αλλεργικές αντιδράσεις.

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πώς προκαλούνται οι αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους από την παρουσία μιας γάτας στο χώρο, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για προληπτική αντιμετώπιση των αλλεργιών στο μέλλον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Immunology, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ εντόπισαν τον μηχανισμό που το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χρησιμοποιεί για να εντοπίσει τα αλλεργιογόνα της γάτας, συντελώντας σε συμπτώματα όπως το φτάρνισμα και ο βήχας.

Η Δρ Κλερ Μπράιαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν πρωτεΐνες που βρήκαν σε σωματίδια του δέρματος της γάτας, τα επιθήλια, που αποτελούν και τα συχνότερα αίτια της αλλεργίας στις γάτες.

Διαπίστωσαν ότι τα αλλεργιογόνα της γάτας ενεργοποιούν έναν συγκεκριμένο μηχανισμό στον οργανισμό, με την παρουσία μιας κοινής βακτηριακής τοξίνης. Αυτό προκαλεί μια μεγάλη ανοσοποιητική αντίδραση στους πάσχοντες από την αλλεργία, με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή.

«Κατανοώντας βαθύτερα τον προκλητικό μηχανισμό, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε υπάρχοντα φάρμακα για άλλες παθήσεις, όπως η σήψη, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία και την πρόληψη της αλλεργίας στις γάτες», εξηγεί η Δρ Μπράιαντ.

Τι μπορείτε να κάνετε


Αν είστε αλλεργικοί, ταυτόχρονα όμως αρνείστε να αποχωριστείτε τη γάτα σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα βοηθήσουν να μετριάσετε τα συμπτώματα αλλεργίας:

Πλένετε τη γάτα σας μία φορά την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να μειώσει το ποσοστό των προερχόμενων από τη γάτα αλλεργιογόνων που αιωρούνται στον αέρα περίπου κατά 90%.

Χρησιμοποιήστε μια συσκευή που φιλτράρει τον αέρα για να ελαττωθούν τα αλλεργιογόνα της γάτας στη σκόνη.

Μη φορτώνετε το σπίτι με χαλιά και υφάσματα. Έτσι θα μπορείτε να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε το πάτωμα συχνά.

Κρατήστε όσο μπορείτε τη γάτα έξω από το σπίτι. Μην την αφήνετε να μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας, αλλά και σε χώρους, όπου περνάτε πολύ χρόνο.

Αερίζετε καλά το σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει να ελαττώσετε τα επίπεδα των αλλεργιογόνων.

«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget