Καναρίνια

Καναρίνια, οι αγαπημένοι μας μικροί τραγουδιστές.

Μας εντυπωσιάζουν με το κελαΐδισμα τους, τα χρώματα τους, την ομορφιά τους. Βρίσκονται κοντά μας, και με το πρώτο φως της ημέρας, ακούμε την γλυκιά φωνή τους να μας καλημερίζει, με έναν τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν.

Τα μικρόσωμα αυτά πουλάκια, μας συντροφεύουν και μας δίνουν χαρά και ηρεμία όλη την ημέρα, με αντάλλαγμα λίγη τροφή και φροντίδα. Φίλοι και σύντροφοι, φτερωτοί εκπρόσωποι του τραγουδιού και των χρωμάτων, στολίδι και ομορφιά στην καθημερινότητα μας.

Τα καναρίνια κατάγονται από τα Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού ωκεανού και από εκεί έχουν πάρει και το όνομά τους.

Η αγορά του καναρινιού

Η ζωηράδα, το πλήρες και στιλπνό φτέρωμα, τα καθαρά και φωτεινά μάτια, είναι οι βασικές ενδείξεις ενός υγιούς καναρινιού.

Επιλέγουμε το καναρίνι να έχει φωτεινή ζωηρή ματιά, πλούσιο και στιλπνό πτέρωμα.

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα καναρίνι ή σας χαρίσουν θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες καναρινιών.

1. Καναρίνια Τύπου (μέγεθος και σχήμα σώματος, παρουσιαστικό):

α) Με ίσιο πτέρωμα (Border, Gloster, Norwitch, Crest, Fife, Yorkshire, Lancashire, Lizard, Γερμανικά σκουφάτα)
β) Τα σγουρά ( Παρισιού, Πάδοβας, Βορά, Νότου, Φιορίνο, Γιγαντιαίο Ιταλίας, Ελβετίας)
γ) Τα καμπούρικα με ίσιο ή σγουρό πτέρωμα ( Βελγίου, Σκοτίας, Μονάχου, Ιαπωνίας, Βέρνης)

2. Καναρίνια χρώματος (πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα, καφέ, άσπρα, γκρι και διάφορους άλλους συνδυασμούς)

3. Καναρίνια φωνής (Roller Harz, Waterslager Malinois, Timbrado, American Singer, Chopper Warbler)


Η διατροφή των καναρινιών αποτελείται από :

- Την μικτή τροφή από σπόρους (γκλάντς, νίζερ, κεχρί, κανναβούρι, λιναρόσπορο, παπαρούνα, βρώμη, μαρουλόσπορο, ρύψεν κλπ), η σύνθεση της οποίας ποικίλει ανάλογα την εποχή και την ράτσα τους.

- Την πρασινάδα, τα φρέσκα φρούτα και χόρτα δηλαδή (μαρούλι, μήλο, ραδίκι, πορτοκάλι, τσόχος, σπανάκι, καρότο, φύτρα κ.ά.) αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει καλά.

- Την τροφή με φρέσκο καλά βρασμένο αυγό ή τις έτοιμες αυγοτροφές.

- Την ειδική άμμο από τριμμένα όστρακα για την χώνεψη του πουλιού.

Αποφεύγετε τις μουχλιασμένες τροφές ή τις τροφές με σκόνες και να θυμάστε ότι το παχύ καναρίνι δεν κελαηδά.


Φροντίδα, διαμονή

Ο ήλιος, ο αέρας η θερμοκρασία και η καθαριότητα είναι απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης ενός υγιούς καναρινιού.

Αποφεύγετε την έκθεση των πουλιών στην μεγάλη ζέστη, στα ρεύματα, στην μεγάλη υγρασία και στον μολυσμένο αέρα.

Μην ξεχνάτε την καθαριότητα της κατοικίας του. Για να χαρείτε τον φίλο σας για πολλά χρόνια, καθαρίζετε το κλουβί του τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και αλλάζετε το νερό του καθημερινά.

Κατοικία – Εξοπλισμός

Ένα κλουβί κατάλληλο για ένα καναρίνι είναι σχήματος ορθογωνίου και διαστάσεων από 35x25x35cm έως 45x30x35cm περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του καναρινιού. Πρέπει να θυμάστε πάντοτε ότι η ευρυχωρία καταλήγει σε κυριαρχία και η στενότητα σε ανυπαρξία. Αποφεύγετε τα διακοσμητικά κλουβιά με τις πολλές “γιρλάντες”, καθώς και τα στρογγυλά κλουβιά που φέρνουν δυσφορία στα πουλιά και δεν είναι και πρακτικά.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός ενός κλουβιού, είναι: Δύο ταΐστρες για το μίγμα σπόρων, μία ποτίστρα, δύο καλαμάκια, δοχείο για την αυγοτροφή, δοχείο για την ειδική άμμο, χώρος για την πρασινάδα και μία μπανιέρα όποτε χρειάζεται για το μπάνιο του.


Ασθένειες

Ασπεργίλλωση

Βαριά ασθμαίνουσα αναπνοή και αδυνάτισμα παρά την επάρκεια τροφής είναι το σύμπτωμα αυτής της μυκητίασης. Η κυρία αιτία είναι τροφή μολυσμένη από τους μύκητες. Στους πνεύμονες και το έντερο οι μύκητες πολλαπλασιάζοντας και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν να προκαλέσουν το θάνατο του πουλιού. Προληπτικά πρέπει πάντα να προσέχετε η τροφή να είναι στιλπνή, να μην ήταν για πολύ καιρό σε κλειστό χώρο και να μην είχε μείνει πολύ καιρό ανοιχτή. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τη ανάπτυξη μυκήτων. Αν η αρρώστια διαγνωσθεί έγκαιρα, ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει. Για να εμποδίσετε μια καινούργια μόλυνση πρέπει να απολυμάνετε επιπλέον το κλουβί και όλα τα εξαρτήματα.

Απόφραξη του ωαγωγού

Δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει να φρακάρει το αυγό στον ωαγωγό και να μη μπορεί να βγει έξω. Η απόφραξη είναι μοιραία για τα αδύναμα, άρρωστα θηλυκά καναρίνια και αυτά που τα βάζουν να κάνουν πολλές επωάσεις. Τα πουλιά κάθονται στο πάτωμα με ανοιχτά τα πόδια και δείχνουν την εξαντλημένα. Οι κινήσεις της ουράς δείχνουν την προσπάθεια να βγάλουν το αυγό. Τροφή χωρίς ασβέστιο, κρύο, πολύ μεγάλα αυγά και κληρονομική προδιάθεση είναι οι αιτίες. Είναι σοβαρή περίπτωση γιατί το πουλί δεν μπορεί επίσης να κουτουλίσει. Είναι πολύ σημαντικό να το ζεστάνετε. Ο κτηνίατρος θα το βοηθήσει με μαλάξεις να βγάλει το αυγό.

Αρρώστιες των ματιών

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για άκακη φλεγμονή του συνδετικού ιστού, που αιτία της είναι τα ρεύματα και οι συνέπειες δακρυσμένα η τσιμπλιασμένα μάτια. Με ένα διάλυμα χαμομηλιού μπορείτε να επιταχύνεται τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από δυο ημέρες, ίσως πρόκειται για μόλυνση από βακτηρίδια και πρέπει να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρο.

Διάρροια

Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, σάπια τροφή και και ξαφνικός εκνευρισμός είναι συχνά η αιτία αβλαβών διαρροιών. Καλή πρώτη βοήθεια είναι να του δώσετε λίγο κάρβουνο για τα πουλιά και λίγο χαμομήλι στο νερό του. Ταυτόχρονα πρέπει να κρατάτε το καναρίνι σας ζεστό για να μην χάνει δυνάμεις. Αλλά αν δεν σταματήσει η διάρροια πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο. Αλλιώς το πουλί θα χάσει πολλά υγρά και μεταλλικά στοιχεία. Ένα δείγμα κουτσουλιάς διευκολύνει την διάγνωση του κτηνιάτρου και θα ακολουθήσει η σωστή θεραπεία.

Δυσκοιλιότητα

Η λίγη κίνηση, η παχιά και ακατάλληλη τροφή, η κατάποση ξένων σωμάτων μπορεί να γίνουν αιτία δυσκοιλιότητας. Τα πουλιά κάθονται με ανακατεμένο φτέρωμα και απαθή, προσπαθούν να αφαιρέσουν τα κόπρανα με το ράμφος. Αν τα χορταρικά και μερικές σταγόνες λαδί δεν βοηθήσουν τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Ευλογιά

Αυτή την προκαλεί ένα μικρόβιο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Σε πουλιά που ζουν μόνα τους δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ και οι εκτροφείς την αντιμετωπίζουν εμβολιάζοντας τα πουλιά. Τα συμπτώματα είναι κιτρινόασπρες κηλίδες στο κεφάλι το στήθος τα φτερά και τα πόδια. Ταυτόχρονα το πουλί υποφέρει από δύσπνοια και φτύνει βλέννες.

Παχυσαρκία

Πολλή και πολύ παχιά τροφή (ηλιόσποροι, κανναβούρι) και λίγη κίνηση έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολικό πάχος. Οι συνέπειες είναι ακεφιά, βαρύ πέταγμα μέχρι και απώλεια πτητικής ικανότητας, γιατί οι μύες είναι πολύ χαλαροί και το βάρος μεγάλο. Τα πολύ παχιά καναρίνια δεν κελαηδούν και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αναπνέουν με δυσκολία. Σε αυτή τη περίπτωση αρχίστε στο καναρίνι σας μια προσεκτική δίαιτα. Η απότομη αλλαγή της διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα αναγκαστικά διαταραχές του εντέρου και οι μηδενικές δίαιτες τον θάνατο. Τα πουλιά δεν πρέπει να πεινούν, γι΄ αυτό ελαττώστε τη τροφή του σταδιακά και δίνεται περισσότερα χορταρικά. Προτρέπετε το πουλί να πετάει, να πηδάει και γενικά να κινείτε. Αλλά μη το κουράζεται γιατί το στρώμα λίπους που έγινε από τη τροφή σε πολλούς μήνες δεν εξαφανίζεται σε μερικές εβδομάδες. Μια δοκιμασμένη δίαιτα των εκτροφείων είναι φρυγανιά με λίγο γάλα, γαρνιρισμένη με σπόρο παπαρούνας.

Πτερόρρορια

Η πτερόρρορια δεν είναι ασθένεια. Είναι η φυσιολογική ετήσια αλλαγή του πτερώματος κάθε πουλιού. Στην διάρκεια της (συνήθως Ιούλιο – Οκτώβριο) μην ενοχλείτε το πουλί, ταΐζετε το καλά και βάζετε συχνά την μπανιέρα για μπάνιο. Την περίοδο της πτερρόροριας τα αρσενικά καναρίνια δεν κελαηδούν.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget