Cat Nip-Το βότανο που ξετρελαίνει τις γάτες (βίντεο)

To Cat Nip ή αλλιώς Nepeta cataria είναι ένα φυτό που συναντάται στην Ασία και την Ευρώπη.

Χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για διάφορους πόνους. Το κατανάλωναν ως τσάϊ, σε χυμό, σε πολτό και το κάπνιζαν. Με την πρόοδο των φαρμάκων, η χρήση του σταμάτησε.

Το φυτό αυτό όμως έχει επίδραση στη συμπεριφορά των γατών, τόσο των κατοικίδων όσο και των άγριων αιλουροειδών.
Είναι υποκατάστατο της αίσθησης ευτυχίας των γατών, γι' αυτό και το catnip και τα υποπροϊόντα του χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε παιχνίδια - μαξιλαράκια κ.α. αξεσουάρ για γάτες.

Δεν επηρρεάζονται όλες οι γάτες από το catnip αλλά όταν οι γάτες έρθουν σε επαφή με τα φύλλα του φυτού αρχίζουν να τρίβονται στο φυτό και στο έδαφος, να το αγγίζουν, να το γλύφουν και να το μασάνε σαν να μην μπορούν να αντισταθούν!

Ωστόσο, αν καταπιούν μεγάλη ποσότητα από το φυτό μπορεί να είναι ληθαργικές ενώ αν πιάσετε το φυτό με το χέρι σας μπορεί να νιαουρίσουν ή να σας δαγκώσουν.

Αυτό που ελκύει τις γάτες είναι η νεπεταλακτόνη (nepetalactone). Δύο τρίτα των γατών επηρρεάζονται από το φυτό αφού η ουσία μπαίνει μέσα τους από τη μύτη τους και συγκεκριμένα από το επιθήλιο. Κάποιοι λένε ότι λειτουργεί σαν φερορμόνη γάτας ή σαν την οσμή των ούρων της γάτας αλλά αυτό δεν έχει εξεταστεί.

Σχεδόν 2 ώρες μετά την έκθεση, η γάτα είναι ευαίσθητη και αντιδρά περίεργα.Φυτό που έχει παρόμοια επίδραση στις γάτες είναι και η βαλεριάνα.

Οι γάτες μπορεί ακόμα και να κληρονομήσουν αυτή την ευαισθησία, αφού 3/4 υπολογίζεται ότι επηρρεάζονται με κάποιο τρόπο από τα φυτά.


«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget