Άσθμα της γάτας, συμπτώματα και πως να το αντιμετωπίσετε

Αν έχετε διαπιστώσει πώς κάποιες φορές η ψιψίνα σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο καθώς θεωρείται πολύ σημαντικό το άσθμα της γάτας να αντιμετωπίζεται στο αρχικό του στάδιο!

Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Το άσθμα ταλαιπωρεί και τους αγαπημένους μας φίλους και σήμερα θα σας μιλήσουμε για εκείνο της γάτας.

Πιο συγκεκριμένα η ορολογία άσθμα της γάτας χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συχνά, έντονα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ενός παροξυσμικού βήχα, που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από συριγμό και δύσπνοια.

Μία κατάσταση που δεν είναι καθόλου ευχάριστη για το αγαπημένο μας κατοικίδιο και που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, άλλες ασήμαντες και άλλες πιο σοβαρές, κάτι που θα αξιολογήσει ο κτηνίατρος και μόνο, προτείνοντας την αντίστοιχη θεραπεία κατά περίπτωση.

Συμπτώματα

Η νόσος προκαλείται από την υπερλειτουργία των αεραγωγών αλλά και από τη δημιουργία φλεγμονής σε επαφή με αλλεργιογόνα. Το αποτέλεσμα είναι το ζώο μας να εμφανίζει έντονα αναπνευστικά προβλήματα που δυσκολεύουν ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής του.

Αν έχετε παρατηρήσει δυσκολία στην αναπνοή της γάτας σας καλό θα ήταν να δώσετε βάση και να μη θεωρήσετε ότι είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός επειδή μπορεί να έτρεξε λίγο παραπάνω για παράδειγμα.

Η γάτα που πάσχει από άσθμα, αναπνέει αρκετές φορές με το στόμα ανοιχτό. Επομένως αν την έχετε δει σ’αυτή την κατάσταση δεν θα είναι μόνο επειδή ζεσταίνεται, σε περίπτωση που είναι καλοκαίρι, επειδή όντως κάποιες φορές οι γάτες έχουν τη συνήθεια στη μεγάλη ζέστη να αναπνέουν με το στόμα ανοιχτό, όπως κάνουν και τα σκυλιά.

Το άσθμα της γάτας θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού τα συμπτώματα ταλαιπωρούν το αγαπημένο μας κατοικίδιο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως συχνά, ο παροξυσμικός βήχας, συνδέεται με την αναπνευστική δυσχέρεια και εμφανίζεται μερικές μέρες πριν άλλες επιπλοκές που είναι και σοβαρότερες.

Τι σημαίνει αυτό;

Η γάτα σε κατάσταση κρίσης πέφτει στο έδαφος με ανοιχτούς τους αγκώνες, το λαιμό σε έκταση, το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα της έξω. Μάλιστα η γλώσσα μερικές φορές παίρνει ένα γαλαζωπό σκούρο χρώμα, ως αποτέλεσμα της κυάνωσης, λόγω κακής οξυγόνωσης του οργανισμού. Άλλες φορές ο βήχας είναι τόσο βίαιος που καταλήγει σε έμετο.

Τι μπορεί όμως να φταίει;

Για τις γάτες, πιστεύεται ότι τα αλλεργιογόνα, όπως είναι η γύρη, τα ακάρεα, η σκόνη του σπιτιού, τα παράσιτα και ο καπνός από τσιγάρα, μπορεί να θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση άσθματος.

Θεραπεία

Όπως ήδη προαναφέραμε, αν εντοπίσετε δυσχέρεια στην αναπνευστική ικανότητα της γάτας σας επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο. Αν το πρόβλημα είναι σε αρχικό στάδιο, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα καθώς αντιμετωπίζεται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Να έχετε υπόψη σας ότι αν η γάτα σας διαγνωστεί με άσθμα θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον κτηνίατρο για να ελέγχεται η εξέλιξη της νόσου. Όταν η ασθένεια μεταπηδήσει σε χρόνια, το ζώο σας θα υποφέρει από επίμονο βήχα ενώ δεν αποκλείεται η εμφάνιση βακτηριακών λοιμώξεων.

Τέλος αν η γάτα σας διαγνωστεί με άσθμα, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε την ειδική αντλία αναπνευστικής υποστήριξης για τις πολύ δύσκολες στιγμές και να αποφεύγεται η επαφή του ζώου με οτιδήποτε του προκαλεί αλλεργία και κατά συνέπεια δυσχέρεια στην αναπνοή.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget