Κουτί Πρώτων Βοηθειών για γάτες

Κουτί Πρώτων Βοηθειών για γάτες
Κουτί Πρώτων Βοηθειών για γάτες

Πρέπει να είστε πάντα προετομασμένοι για κάτι που θα τύχει στο ζώο σας! Ετοιμάστε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που θα έχετε πάντα στο σπίτι σας ή στο αυτοκίνητο

Υλικά Διάφορα

Βαμβακι
Hibitane surgical scrub ή διάλυμα οξυζενέ 1%.
Θερμομετρο
Φυσικό όρος
Βαζελίνη
Nugel
Επίδεσμοι
Οινόπνευμα
Γάζες
Οξυζενέ
Ψαλίδια μυτερές άκρες
Αλάτι
Ψαλίδια με στρογγυλεμένες άκρες
Μικρό Δοχείο
Ξύδι
Σύριγγες
Σόδα
Φίμωτρα (προαιρετικό)
Γάντια μίας χρήσεως
Νυχοκόπτης (προαιρετικό)

Φαρμακευτικά Σκευάσματα

Ατροπίνη
Κονάκιον
Fucidin
Kaopectate
Διάλυμα για τσιμπούρια / ψύλλους
Drontal plus
Drontal γιαγάτες
Panacur πάστα
Διάλυμα για τα αυτιά
Flutelmium
Banmith
Frontline
Ασπιρίνη (διαλυτή) μόνο για σκυλιά
Vibramicin
Bactrimel

Σημάδια ασθένειας

Έλεγχος βάρους
Ζυγίζετε συχνά τη γάτα σας. Παρατηρήστε αλλαγές στο σωματικό της βάρος με τους ακόλουθους τρόπους: Σταθείτε πάνω από τη γάτα και ψάξτε για μια αμυδρή ʽμέσηʼ πίσω από τα πλευρά της. Τοποθετήστε και τα δυο σας χέρια στα πλευρά της – αν η γάτα σας έχει το σωστό της βάρος, θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά της, αλλά δεν θα πρέπει να εξέχουν.

Ελέγξτε για λιποαποθήκες (συγκεντρώσεις λίπους) στη βουβωνική χώρα ανάμεσα στα πισινά πόδια και κάτω από την κοιλιά. Αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, συζητήστε με τον κτηνίατρο για ένα πρόγραμμα μείωσης βάρους. Κόψτε από τη δίαιτά της όλα τα κεράσματα και τα σνακ και μοιράστε το καθημερινό της φαγητό σε δύο έως τέσσερα μικρά ημερήσια γεύματα. Σιγουρευτείτε επίσης ότι κάνει και άσκηση ξεκινώντας σιγά- σιγά με μικρές περιόδους δραστηριότητας και αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο άσκησης.

Έλεγχος τριχώματος και δέρματος
Το τρίχωμα της γάτας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα λείο από το κεφάλι ως την ουρά. Παραμερίστε τη γούνα κοντά στο κεφάλι και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και ελέγξτε για πιτυρίαση, απολέπιση ή τραυματισμούς. Ψάξτε για ίχνη ψύλλων – μαύρα υπολείμματα (κόπρανα ή αυγά ψύλλων) - στη βάση της ουράς, στα οπίσθια και στο στομάχι. Μπορείτε να θεραπεύσετε τους ψύλλους με πλύσεις, σαμπουάν και σπρέι.

Αν η γάτα σας έχει θαμπό ή ματ τρίχωμα, μπορεί να έχει μια διατροφική έλλειψη ή ασθένεια – μιλήστε στον κτηνίατρό σας για την κατάστασή της.

Έλεγχος ματιών και αυτιών
Κατεβάστε απαλά το κάτω βλέφαρο της γάτας σας – η περιοχή θα πρέπει να είναι ροζ. Επίσης, το άσπρο του ματιού της θα πρέπει να είναι γυαλιστερό χωρίς κοκκινίλες. Ελέγξτε το μέγεθος της κόρης του ματιού και την αντίδρασή της στο φως. Έχετε το νου σας για χρωματιστές εκκρίσεις, σημάδι μόλυνσης.

Τα αυτιά της γάτας σας πρέπει να είναι καθαρά, χρώματος ροζ – αλλά όχι φωτεινού ροζ - και χωρίς ακαθαρσίες ή δυνατές μυρωδιές. Ελέγξτε για κερί, ειδικά σκούρο κερί που μπορεί να υποδεικνύει την ύπαρξη ακάρεα των αυτιών ή μόλυνσης. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας αν εντοπίσετε προβλήματα που σχετίζονται με τα μάτια ή τα αυτιά της γάτας σας.

Έλεγχος δοντιών και ούλων
Ανασηκώστε τα χείλη της γάτας σας μακριά από τα ούλα της και πιέστε με το δάχτυλό σας δυνατά πάνω από τα άνω δόντια. Όταν θα απομακρύνετε το δάχτυλό σας, το λευκό αποτύπωμα του δαχτύλου σας πάνω στο ούλο θα πρέπει να ξαναγίνει ροζ. Ανοίξτε το στόμα της και επιθεωρήστε όλα τα δόντια της. Ελέγξτε για ανάπτυξη τερηδόνας που είναι κίτρινου έως σκούρου καφέ χρώματος και μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική ασθένεια. Πρέπει να καθαριστεί από τον κτηνίατρο.

Για να προλάβετε την ανάπτυξη τερηδόνας, κάνετε συχνούς οδοντικούς καθαρισμούς στον κτηνίατρό σας.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι
Ελέγξτε για ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρηξίματα. Βάλτε και τα δύο σας χέρια πάνω στο κεφάλι της γάτας σας και κινήστε τα κάτω από το πιγούνι της, έπειτα πίσω από τα μπροστινά της πόδια, κάτω από τους ώμους της, κάτω από την πλάτη της, πάνω από τους γοφούς της και κάτω στα πόδια της. Επιθεωρήστε τα νύχια της και τα πέλματά της για κοψίματα ή σκασίματα. Αναφέρετε ασυνήθιστα εξογκώματα στον κτηνίατρό σας.

Μάθετε τι είναι ʽφυσιολογικόʼ για τη δική σας γάτα και τη ράτσα της ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε οποιεσδήποτε ανωμαλίες κατά τον μηνιαίο έλεγχο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές όσον αφορά την ρουτίνα ελέγχου.


Εξίσου:
Γράψτε σ'ένα χαρτάκι εμφανώς:

Τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση
του κτηνίατρου,
των εφημερεύοντων,
και μιάς καλής κλινικής για ζώα κοντα σας.

Τις ασθένειες που πέρασε η από τις οποίες πάσχει,και τα ανυσηχητικά σημάδια της άρρωστης γάτας, μαζί με το βιβλιάριο της.

Το ακριβές όνομα των τροφων που τρώει και αυτών που δεν της αρεσουν.

Αν φύγετε θα χαρεί ιδιαίτερα αυτος που θα την φροντίζει με αυτες τις πληροφορίες.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget