Τι είναι η ψευδοκύηση στα θηλυκά ζωάκια μας

Τι είναι η ψευδοκύηση στα θηλυκά ζωάκια μας
Η ψευδοκύηση στη σκυλίτσα και πιο σπάνια στη γάτα, είναι μία κατάσταση οργανική που μιμείται την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό ή τη γαλουχία χωρίς το ζώο να είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.Αυτή η κατάσταση συνδέεται με τη συμπεριφορά των θηλυκών ζώων στην άγρια φύση και μέσα στην αγέλη (για τους σκύλους), όπου βοηθά αυτό το ζωικό είδος να επιβιώσει στη φύση. Έτσι αδέσποτες σκυλίτσες που παρουσιάζουν ψευδοκύηση, ενώ δεν είναι έγκυες, μπορούν να υιοθετήσουν και να μεγαλώσουν τα ορφανά κουτάβια της αγέλης. Η ηλικία κατά την οποία παρουσιάζεται η ψευδοκύηση στη σκυλίτσα εντοπίζεται συχνότερα στους 7 μήνες και πάνω, σε νεαρές και πιο ηλικιωμένες σκυλίτσες.

Πώς εκδηλώνεται όμως η ψευδοκύηση; Συνήθως τα συμπτώματα παρουσιάζονται 6 με 12 εβδομάδες μετά την αρχή του οίστρου και οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της σκυλίτσας, δηλαδή η αύξηση της προλακτίνης σε συνδυασμό με μείωση της προγεστερόνης προκαλούν αυτή τη κατάσταση. Στις γάτες συναντάται πιο σπάνια απ’ ότι στις σκυλίτσες και συμβαίνει όταν υπάρχει ρήξη του ωαρίου της γάτας χωρίς την ύπαρξη εγκυμοσύνης (ζευγάρωμα με στειρωμένους γάτους) ή ωορρηξία που προκλήθηκε από ορμονικά σκευάσματα.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του τοκετού και της γαλουχίας. Συγκεκριμένα παρατηρείται ανάπτυξη των μαστών, παραγωγή γάλακτος από τους μαστικούς αδένες ή οροαιμορραγικού εκκρίματος. Επίσης η σκυλίτσα δείχνει αυξημένη φροντίδα σε αντικείμενα, έχει δηλαδή την τάση να τα υιοθετεί. Είναι επίσης υποτονική στη συμπεριφορά της, απομονώνεται και έχει μειωμένη όρεξη. Ουσιαστικά μιμείται την εγκυμοσύνη, την διόγκωση των μαστών αλλά χωρίς διόγκωση της κοιλίας, όπως στις πραγματικά έγκυες σκυλίτσες.

Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Το ανησυχητικό είναι όταν υπάρχει εξαιτίας της διόγκωσης των μαστών, μαστίτιδα ή δερματίτιδα των μαστών της σκυλίτσας. Τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των μαστών αλλά και αγωγή με οιστρογόνα για την διακοπή της έκκρισης του γάλακτος από τους μαστούς της σκυλίτσας. Πολλές φορές βοηθάει και η μείωση της τροφής και του νερού στη σκυλίτσα μας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν λοιπόν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω χωρίς η σκυλίτσα μας να έχει έρθει σε επαφή με κάποιο αρσενικό σκύλο θα πρέπει να απευθυνθούμε στο κτηνίατρο.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget