Δεύτερη γάτα στο σπίτι;

Δεύτερη γάτα στο σπίτι;
Η γάτα σας πλέον έχει κάνει τα βασικά της εμβόλια, έχει στειρωθεί και όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Την βλέπετε όμως μόνη και οκνηρή και νιώθετε την ανάγκη να την κάνετε χαρούμενη. Πως όμως; Η δουλειά σας δεν σας επιτρέπει να μένετε τόσες ώρες στο σπίτι όσες επιθυμεί η γατούλα σας. 

Κάπου εκεί σας έρχεται η ιδέα να της πάρετε ένα παρεάκι, μια άλλη γατούλα ή ακόμα και διαφορετικό ζωάκι ώστε να μειώσετε τη μοναξιά της και να τη δείτε πάλι ευτυχισμένη, και φυσικά να χαρείτε κι εσείς μαζί της. Τι ζωάκι όμως να πάρετε; Τι φύλου; Τι ηλικίας; Παρακάτω θα εξετάσουμε διεξοδικά αυτά τα θέματα ώστε να βοηθηθείτε σε αυτή τη δύσκολη επιλογή. Άλλωστε είναι μια επιλογή που τα αποτελέσματα της, θετικά ή αρνητικά, θα σας «κυνηγούν» για τουλάχιστον τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι γάτες όπως ίσως γνωρίζετε είναι αρκετά κτητικές. Σιγουρευτείτε λοιπόν, πριν κάνετε το μεγάλο βήμα ότι το σπίτι σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να «αντέχει» πάνω από μία γάτα. Σιγουρευτείτε ότι η κάθε γάτα έχει τη δυνατότητα να έχει τους δικούς της χώρους για να κοιμάται, να παίζει και να κρύβεται.

Τι ηλικία να έχει η νέα γάτα;

Ιδανικά, η νέα γάτα καλύτερα να είναι κοντά σε ηλικία με την τωρινή ή νεότερη. Μια πολύ μεγαλύτερη γάτα που είναι πολύ κυριαρχική ή επιθετική μπορεί να φέρεται άσχημα και να υποτιμά τη νέα. Προσέξτε να μην πάρετε ένα πολύ μικρό γατάκι. Γατάκια μικρότερα των τριών μηνών δεν έχουν αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Μπορούν λοιπόν πολύ εύκολα να κακοποιηθούν ψυχολογικά και να υποτιμηθούν από μια μεγαλύτερη γάτα σε σημείο που να προκαλέσει πρόβλημα στην προσωπικότητα τους.

Ωστόσο μια «μεσήλικας» γάτα, μεταξύ οχτώ και δέκα ετών είναι πιο κατασταλαγμένη και συνήθως λιγότερο ενεργητική. Σκεφτείτε το αυτό όταν ψάχνετε για δεύτερη γάτα. Μια «μπάλα ενέργειας» μάλλον δεν θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τη μεγάλης ηλικίας γατούλα σας.

Οι ηλικιωμένες γάτες, ετών άνω των δώδεκα ίσως να έχουν προβλήματα υγείας και να είναι λίγο δύστροπες λόγω ηλικίας. Μπορεί να μην δεχτούν καμία νέα γάτα, ασχέτως ηλικίας. Δεν είναι ωστόσο ακατόρθωτο, αλλά πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας.

Τι φύλο να διαλέξω;

Το φύλο της κάθε γάτας μπορεί να αποδειχτεί σημαντικός παράγων. Παρʼότι κάθε γάτα και κάθε περιβάλλον είναι διαφορετικό, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γάτες του ιδίου φύλου τα πηγαίνουν καλύτερα. Αυτό είναι αντίθετο με αυτό που πιστεύουν πολλοί. Ίσως επειδή στα σκυλιά, τα αντίθετα φύλα τα πηγαίνουν καλύτερα. Μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει εκτατεμένα έρευνα όσον αφορά τη γατίσια συμπεριφορά, οπότε οι ειδικοί υπέθεταν ότι είναι παρόμοια με των σκύλων.

Ωστόσο αν δεν έχει στειρωθεί τουλάχιστον η μία γάτα, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα όπως μαρκάρισμα και καυγάδες, ανεξαρτήτως φύλου. Οι στειρωμένες γάτες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τα πάνε καλά μεταξύ τους.

Για να αποφύγετε την αναπαραγωγή, δεν συνίσταται να έχετε γάτες αντίθετου φύλου και ικανές να τεκνοποιήσουν. Αν η γάτα σας δεν είναι στειρωμένη, καλύτερα να τη στειρώσετε προτού πάρετε νέα. Περιμένετε έξι με οκτώ εβδομάδες πριν φέρετε τη νέα γάτα στο σπίτι. Δεδομένου ότι η μυρωδιά ενός στειρωμένου ζώου αλλάζει με τη στείρωση, χρειάζεται το χρόνο του να προσαρμοστεί. Αν η γάτα σας είναι στειρωμένη αλλά η νέα όχι, προσπαθήστε να γίνει η εγχείριση πριν τη φέρετε σπίτι.

Πρέπει να έχω χωριστό εξοπλισμό για την κάθε μία;

Είναι επίσης σημαντικό η κάθε γάτα να έχει την δική της τουαλέτα. Μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα που ορίσατε για την κάθε μία αλλά το να πρέπει να μοιραστούν την ίδια είναι ενοχλητικό. Εκτός από την τουαλέτα, συνιστώνται και ξεχωριστά πιάτα φαγητού αν και κοινό μπολ νερού είναι μια χαρά.

Πως να τις φέρω σε επαφή;

Όταν τελικά φέρετε τη νέα σας γάτα σπίτι, κρατήστε την σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο για ακόμη και 7 ημέρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η υπάρχουσα γάτα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στη μυρωδιά της νέας προτού τη δει. Η νέα σας γάτα χρειάζεται επίσης το χρόνο της για να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Αυτή είναι και μια καλή περίοδος για να ελέγξετε την υγεία της νέας γάτας χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία της παλιότερης.

Όταν νιώσετε ότι η ένταση έχει περάσει μεταξύ των δύο γατών, αφήστε τες να έρθουν σε επαφή μέσα από ένα τζάμι ή ένα μικρό άνοιγμα της πόρτας. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό για μερικές μέρες. Όταν ο συριστικός ήχος μετατραπεί σε ενδιαφέρον σημαίνει ότι έφτασε η ώρα να τις αφήσετε να γνωριστούν κανονικά.

Τη μέρα που θα γίνει αυτό φροντίστε να είστε σπίτι. Μην τις αφήσετε μόνες μαζί. Προσπαθήστε να είστε ήρεμος και χαλαρός. Εσείς δημιουργείτε την ατμόσφαιρα στην οποία οι γάτες σας θα γνωριστούν πρώτη φορά. Αν είστε νευρικός, νευρικές θα είναι και οι γάτες.

Μην περιορίσετε καμία από τις δύο με κανένα τρόπο. Αυτό δεν επιτρέπει στις γάτες να νιώσουν ότι έχουν την επιλογή να φύγουν ή να μείνουν οπότε μπορεί να τις κάνει να νιώσουν ότι απειλούνται και να αμυνθούν καυγαδίζοντας η μία με την άλλη. Αντιθέτως, βγάλτε τη νέα σας γατούλα από την απομόνωση και αφήστε τες να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη μόνες τους. Συρίσματα και επιθετικότητα είναι κάτι το αναμενόμενο.

Μην επέμβετε εκτός αν προκαλούν σωματική ζημιά η μία στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, χωρίστε τες ρίχνοντας νερό ή κάποιο μαξιλάρι πάνω τους. Μην τιμωρήσετε καμία από τις δύο. Κάνουν αυτό που είναι φυσιολογικό για δύο γάτες που δεν γνωρίζονται. Δεν θέλετε να συνδέσουν την παρουσία της άλλης γάτας με τιμωρία!

Μπορείτε να αφήσετε τις γάτες μόνες τους στο σπίτι αλλά σοφότερο είναι όταν γίνει αυτό να τις χωρίσετε και πάλι. Δείξτε υπομονή. Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να νιώθετε άνετα να τις αφήνετε εντελώς μόνες στο σπίτι. Την πρώτη φορά που θα το κάνετε αυτό προσπαθήστε να μην λείψετε πολλή ώρα, και σίγα σιγά μπορείτε να την αυξήσετε καθώς θα τα πηγαίνουν καλύτερα.

Οι γάτες μπορεί να γίνουν πολύ καλοί φίλοι ή απλώς να μάθουν να ανέχεται η μία την παρουσία της άλλης. Ό,τι και να συμβεί, να νιώθετε σίγουρος ότι οι γάτες σας μπορούν να τα καταφέρουν, με τον έναν ή άλλο τρόπο. Έχετε υπόψιν ότι ακόμα και γάτες με ισχυρό δέσιμο μεταξύ τους, οι οποίες κοιμούνται μαζί και γλύφουν η μία την άλλη μπορεί να έχουν περιστασιακά καυγαδάκια.

Ενδείξεις ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι οι έντονοι καυγάδες (κατά τους οποίους προκαλούνται πληγές), λήθαργος, κατάθλιψη και μειωμένη όρεξη. Αν οι γάτες σας δείχνουν κάποιο από αυτά τα σημάδια μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για περαιτέρω συμβουλές.

Θυμηθείτε ότι οι καλές σχέσεις δεν συμβαίνουν σε μια μέρα. Πολλές φορές μπορεί να πάρει και μήνες για τις γάτες σας ώστε να ηρεμήσουν εντελώς τα πνεύματα. Η υπομονή και η καρτερικότητα σας θα ανταμειφθούν μακροπρόθεσμα.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget