Η σωστή διατροφή για το κουτάβι σας

Η σωστή διατροφή για το κουτάβι σας
Το κουτάβι σας φαίνεται μικρό τώρα, αλλά θα μεγαλώσει πολύ σε πολύ λίγο χρόνο! Μέσα σε 12 μήνες (έως 24 μήνες για τις μεγαλύτερες φυλές) θα είναι ένας πλήρως ανεπτυγμένος ενήλικας.

Στο μεταξύ, το σώμα και ο εγκέφαλός του πρέπει να αναπτυχθούν απίστευτα γρήγορα και μια άφθονη, καλής ποιότητας τροφή για κουτάβια θα το βοηθήσει να τα καταφέρει. Η τροφή αυτή είναι κάτι που θα χρειαστεί σίγουρα, αφού ένα υγιές, γεμάτο ενέργεια κουτάβι μπορεί να καίει μέχρι και διπλάσιες θερμίδες από έναν ενήλικο σκύλο!

Απογαλακτισμός

Το γάλα της μαμάς είναι η ιδανική πρώτη τροφή για ένα κουτάβι καθώς περιέχει από τη φύση της όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να γίνει μεγάλο και δυνατό.

Αν και τα κουτάβια είναι έτοιμα να απογαλακτιστούν στην ηλικία των έξι με οκτώ εβδομάδων, τα περισσότερα αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για τις στερεές τροφές στις τρεις με τέσσερις εβδομάδες – συνήθως χοροπηδώντας μέσα στο μπολ της μαμάς και γλείφοντας το φαγητό από τις πατούσες τους!

Η σωστή διατροφή για το κουτάβι σας
Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να αρχίσετε να τους δίνετε τροφή για κουτάβια. Αν επιλέξετε ξηρά τροφή, προσθέστε λίγο νερό και λιώστε την για να γίνει σαν λεπτός χυλός. Καθώς μεγαλώνει το κουτάβι σας, μπορείτε να προσθέτετε όλο και λιγότερο νερό για να αρχίσει η τροφή του να γίνεται όλο και πιο στεγνή.

Μην μπείτε στον πειρασμό, όμως, να περάσετε πάρα πολύ γρήγορα στις στερεές τροφές, γιατί αν η μετάβαση αποκλειστικά σε στερεές τροφές γίνει υπερβολικά νωρίς, το ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα του κουταβιού σας θα ταλαιπωρηθεί.


Εισαγωγή σε τροφή για κουτάβια/Στέρεα τροφή

Τα κουτάβια βιάζονται να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους και χρειάζονται πολλή ενέργεια για να τον εξερευνήσουν. Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να δίνουμε σε ένα κουτάβι να τρώει, οι έτοιμες τροφές για κουτάβια είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προσφέρουν έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό των θρεπτικών στοιχείων που χρειάζεται ένα κουτάβι.

Οι τροφές για κουτάβια περιέχουν περισσότερες θερμίδες χωρίς καθόλου επιπλέον υλικό, για να τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν τόσο σωματικά όσο και νοητικά, χωρίς να επιβαρύνεται το μικροσκοπικό στομαχάκι τους.

Η σωστή διατροφή για το κουτάβι σας
Οι καλής ποιότητας τροφές για κουτάβια περιέχουν μεγάλες ποσότητες εύπεπτης πρωτεΐνης για να βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των ιστών και των οργάνων τους και υψηλότερα επίπεδα βασικών μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, καθώς και βιταμίνη D για να σχηματίσουν γερά κόκαλα και δόντια. Έτσι, εκτός κι αν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, δεν χρειάζεται να δίνετε στο κουτάβι σας κανένα συμπλήρωμα διατροφής αν το ταΐζετε πλήρη τροφή για κουτάβια.

Τα κουτάβια έχουν επίσης μικρότερο στόμα από τους ενήλικους σκύλους, οπότε οι μικρότερες, σε μέγεθος μπουκιάς, κροκέτες στις περισσότερες τροφές για κουτάβια βοηθούν τα κουτάβια να μασούν ευκολότερα την τροφή τους και να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα κουτάβια, όπως είναι φυσικό, απολαμβάνουν να τραγανίζουν τις κροκέτες αυτές, αφού αυτό βοηθά τα δόντια τους να είναι γερά, καθαρά και υγιή.

Όταν βρείτε μια τροφή για κουτάβια που θα ικανοποιεί και τους δυο σας, καλό είναι να μείνετε σε αυτήν. Τα κουτάβια μπορεί να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές αν αλλάξει η διατροφή τους, οπότε, αν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές πρόβλημα με τη διατροφή που ακολουθούν ή κάποια διαφορετική οδηγία από τον κτηνίατρό σας, καλό είναι να μείνετε στην ίδια μάρκα τροφής. Αν πρέπει να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην τροφή του κουταβιού σας, δείτε παρακάτω την ενότητά μας για τη «μετάβαση από μια τροφή σε κάποια άλλη» για να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε μια εύκολη μετάβαση.

Τι ποσότητα τροφής πρέπει να δίνετε στο κουτάβι σας

Πολύ συχνά, η όρεξη ενός κουταβιού είναι μεγαλύτερη από την κοιλίτσα του! Για να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη ποσότητα και την υπερβολική, να του δίνετε πολλές και μικρές μερίδες. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του, το μέγεθός του και τις συμβουλές που μπορεί να σας έχει δώσει ο κτηνίατρος. Δοκιμάστε να αρχίσετε με μια κουταλιά φαγητό περίπου πέντε φορές τη μέρα όσο ακόμη θηλάζει το κουτάβι σας και χρησιμοποιήστε σαν κανόνα τις ακόλουθες οδηγίες:

Η σωστή διατροφή για το κουτάβι σας
*Από το ξεκίνημα της στερεάς τροφής μέχρι τον πλήρη απογαλακτισμό (συνήθως στους δύο μήνες) - 4-6 γεύματα τη μέρα.

*Από δύο μέχρι τεσσάρων μηνών - 4 γεύματα τη μέρα.

*Από τεσσάρων μέχρι έξι μηνών - 2-3 γεύματα τη μέρα.

*Από τους έξι μήνες και μετά - 2 γεύματα τη μέρα (ανάλογα με τη φυλή).

Μην μπείτε στον πειρασμό να παραταΐζετε το κουτάβι σας, αφού η υπερβολικά μεγάλη ποσότητα θα μπορούσε να αναστατώσει το στομαχάκι του ή να επιβαρύνει τον σκελετό του, αν πάρει πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα. Κανένα από τα δύο δεν είναι καλό για την υγεία του κουταβιού σας, γι’ αυτό να προσέχετε όταν προγραμματίζετε τα γεύματά του.

Να διαβάζετε πάντοτε προσεκτικά τις οδηγίες που δίδονται πάνω στη συσκευασία της τροφής – είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η ακριβής ποσότητα που πρέπει να τρώει το κουτάβι σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του, τη φυλή του, τυχόν ιατρικές καταστάσεις και το πόσο δραστήριο είναι – τα πιο παιχνιδιάρικα κουτάβια καίνε περισσότερη ενέργεια, οπότε χρειάζονται περισσότερη τροφή ως καύσιμο!

Να χρησιμοποιείτε το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης που σας παρέχουμε για να μετράτε το κουτάβι σας και να είστε σίγουρος(-η) ότι αναπτύσσεται σωστά και ότι δεν είναι λιποβαρές ή υπέρβαρο.

Το τακτικό ζύγισμα του κουταβιού σας θα σας βοηθήσει να διασφαλίζετε ότι έχει το βάρος που πρέπει για την ηλικία, το μέγεθος και τη φυλή του. Μπορείτε να το ζυγίζετε σπίτι ή, αν δεν ξέρετε πώς ακριβώς να το κάνετε, να ζητήσετε από το κτηνίατρό σας να σας δείξει ή να το κάνει ο ίδιος κατά τη διάρκεια του τσεκ-απ.

Πηγή: purina.gr
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget