Γάτα Aμερικάνικη κοντότριχη

Γάτα Aμερικάνικη κοντότριχη
Εισαγωγή 

Με το αγαθό της βλέμμα μπορεί να σε κερδίσει, με τα όμορφα μάτια και τον υπέροχο χαρακτήρα της σε κάνει να την αγαπήσεις. Γνωστή για την αντοχή της, η Αμερικανική κοντότριχη κάνει περήφανη τη χώρα της. Αυτή η υπέροχη γάτα δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Μοιάζει πολύ με τη Βρετανικη κοντότριχη, αλλά έχει λίγο πιο μακριά πόδια και πιο μυώδες και δυνατό σώμα. Ζει κατά μέσο όρο 15-20 χρόνια και βρίσκεται μέσα στις 10 δημοφιλέστερες ράτσες του κόσμου.

Ιστορία

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, ή αλλιώς του Νέου Κόσμου, από τον Χριστόφορο Κολόμβο πολλοί Άγγλοι θέλησαν να μετακομίσουν εκεί για καλύτερες συνθήκες ζωής. Μαζί τους πήραν και τους προγόνους της Αμερικάνικης κοντότριχης για να προσέχουν τα τρόφιμα από τα ποντίκια και να τους συντροφεύουν σ’ αυτή τη νέα και άγνωστη -τότε- ήπειρο. Ταξίδεψαν με το “Mayflower” και το 1620 έφτασαν στην Αμερική. Πολλές όμως από τις γάτες που πήραν μαζί τους έφυγαν από το λιμάνι, ζευγάρωσαν ελεύθερα και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η νέα ράτσα με τη δική της εμφάνιση και το δικό της χαρακτήρα: η Αμερικανική κοντότριχη ή αλλιώς American shorthair.

Οι εκτροφείς θέλοντας να συντηρήσουν, αλλά και να βελτιώσουν τη φυλή άρχισαν την επιλεκτική της διαμόρφωσή της και προχώρησαν προς τη κατεύθυνση αυτή μέσα από διασταυρώσεις, τελειοποιώντας τα σχέδια και τα χρώματα ώστε να φτάσουμε στην American shorthair έτσι όπως την ξέρουμε σήμερα.

Fanciers’ Association (CFA) επέλεξε να αναγνωρίσει επίσημα αυτήν την αξιαγάπητη γάτα μέσα στις πρώτες πέντε καταχωρημένες φυλές της το 1906. Αρχικά γνωστή ως «Domestic Shorthair», η φυλή μετονομάστηκε σε «American Shorthair» το 1966, για να αντιπροσωπεύσει καλύτερα τον «All American» χαρακτήρα της και για να το διαφοροποιηθεί από οποιαδήποτε άλλη shorthair φυλή.

Εμφάνιση

Σώμα: Δυνατό, γερό, αθλητικό, λεπτό, μεσαίου με μεγάλου μεγέθους.
Γούνα: Χοντρή, κοντή, πυκνή, σκληρή και άγρια.
Πόδια: Μεσαίου μεγέθους, μυώδη.
Πατούσες: Βαριές και στρογγυλές, με μαξιλαράκια που ταιριάζουν με το χρώμα της γούνας.
Κεφάλι: Μεγάλο, με ωοειδές σχήμα, μυώδη λαιμό και μαξιλαράκι μύτης που να ταιριάζει με το χρώμα της γούνας.
Ουρά: Μεσαίου μεγέθους.
Μάτια: Μεγάλα, στρογγυλά, απλώς υπέροχα.

Χαρακτηριστικά

Είναι μία πανέμορφη γάτα! Ελκυστική, ισορροπημένη, αξιοπρεπής, έξυπνη και δυνατή. Μπορεί να ζήσει και να προσαρμοστεί εύκολα με παιδιά και άλλα ζώα γιατί είναι φιλική, παιχνιδιάρα και στοργική. Είναι επίσης πολύ καλή κυνηγός, τολμηρή, θαρραλέα, ενεργητική και ριψοκίνδυνη γάτα. Γι’αυτό το λόγο προτιμά να ζει στην ύπαιθρο παρά σε διαμέρισμα. Θέλει την προσοχή του αφεντικού της αλλά και την ανεξαρτησία της.

Η American Shorthair είναι γάτα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν είναι μόνο όμορφη στην εμφάνιση, αλλά και υγιής, βολική και στοργική. Τα αρσενικά είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα θηλυκά, και ζυγίζουν 5 έως 7 κιλά όταν αυξάνονται πλήρως. Τα ώριμα θηλυκά ζυγίζουν 3,5 έως 5,5 κιλά σε πλήρη ανάπτυξη.

Η διάρκεια ζωής της κυμαίνεται από δεκαπέντε έως είκοσι έτη και απαιτεί μόνο τους ετήσιους εμβολιασμούς, τις κτηνιατρικές εξετάσεις, ποιοτική διατροφή και πολλή αγάπη και προσοχή. Στην American Shorthair, όπως και σε άλλες φυλές γάτων, μπορεί να παρουσιαστεί ως αυτόσωμη δεσπόζουσα κληρονομική ασθένεια Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM). Μολονότι δεν υπάρχει θεραπεία για την HCM, η έγκαιρη διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη παράταση της διάρκειας ζωής της γάτας.

Η American Shorthair αναγνωρίζεται σε περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Το πιο γνωστό χρώμα μιας American Shorthair είναι σήμερα το silver classic tabby, με τα πυκνά μαύρα σημάδια σε ασημί φόντο. Πιθανώς έχετε δει ένα παράδειγμα αυτής της εντυπωσιακής ποικιλίας σε διαφημίσεις ή στο σινεμά. Έτσι δε χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς για το γεγονός ότι η American Shorthair βρίσκεται μέσα στις δέκα δημοφιλέστερες φυλές, ένα αληθινό αστέρι στον κόσμο των αιλουροειδών.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget