Ascariasis σε γάτες Εντερική Απειλή

Ascariasis σε γάτες Εντερική Απειλή
Η ασκαρία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον εντερικό παρασιτικό κυκλικό σκώληκα Ascaris lumbricoides.

Τα στρογγυλά σκουλήκια είναι συχνά αρκετά μεγάλα - με μήκος έως 10 έως 12 εκατοστά - και μπορούν να είναι παρόντα σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς μέσα σε μια μολυσμένη γάτα. Η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό πρήξιμο, κολικούς, γαστρεντερικά προβλήματα, ακόμα και ρήξη εντέρου.

Συμπτώματα

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι κοινά στις γάτες που έχουν στρογγυλά σκουλήκια:

Κολικός

Λήθαργος

Έμετος

Κοιλιακό οίδημα

Μη φυσιολογικά περιττώματα

Ανορεξία

Βήχας (που προκλήθηκε όταν οι νύμφες του σκουληκιού έχουν μεταναστεύσει στους πνεύμονες του ζώου)

Αιτίες

Οι ενήλικες γάτες μπορούν να μολυνθούν μέσω της κατάποσης αυγών με σκουλήκια, τα οποία βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα, νερό, εμετό ή κόπρανα. Τα γατάκια μπορούν στη συνέχεια να κολλήσουν το παράσιτο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με το να πίνουν γάλα από τη μολυσμένη μητέρα. Εάν μόνο ένα από τα νεογέννητα σε μια εγκυμοσύνη είναι εκτεθειμένο σε στρογγυλά σκουλήκια, ολόκληρη η εγκυμοσύνη και τα νεογνά θα κινδυνεύουν να μολυνθούν με το παράσιτο.

Διάγνωση

Κατά την εξέταση της γάτας, συνήθως εντοπίζεται μια διογκωμένη κοιλιακή περιοχή. Μπορεί επίσης να υπάρχουν σημεία αδυναμίας και απώλειας όρεξης. Στη συνέχεια, θα ληφθεί ένα δείγμα κοπράνων για την ανίχνευση της παρουσίας αυγών σκουληκιών. Τα νεκρά στρογγυλά σκουλήκια που περνούν έξω από το σώμα είναι ένας άλλος αξιόπιστος δείκτης της ασθένειας.

Θεραπεία

Η θεραπεία για στρογγυλά σκουλήκια ολοκληρώνεται σε ασθενείς με τη χρήση ειδικών φαρμάκων που θανατώνουν τους στρογγυλούς σκώληκες και τις προνύμφες τους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση περισσότερων στρογγυλών σκουληκιών.

Ζωή και διαχείριση

Θα είναι σημαντικό να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για μια επανειλημμένη εξέταση κοπράνων, για να εξασφαλίσετε ότι όλα τα στρογγυλά σκουλήκια, συμπεριλαμβανομένων και των προνυμφών, έχουν εξαλειφθεί από το σώμα της.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν γνωστά προληπτικά μέτρα για τα σκουλήκια.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget