Φυτά που είναι τοξικά για την Γάτα

Φυτά που είναι τοξικά για την Γάτα
Πολλοί ιδιοκτήτες γατών έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια να κρατούν τις γάτες τους μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων είναι πάρα πολύ πραγματικό τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές. Αλλά και η ζωή μέσα στο σπίτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Εσύ ήξερες ότι κάποια φυτά στο σπίτι σου μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη γάτα σου; Μάθε λοιπόν, ότι κάποια από τα φυτά που μπορεί να έχεις επιλέξει για να στολίζουν το σπίτι ή τον κήπο σου, μπορεί να αποτελούν απειλή για την υγεία της γάτας σου, καθώς περιέχουν ουσίες που είναι τοξικές για τα αιλουροειδή.

1.Αλόη

Είναι πολύ πιθανό να έχεις μία γλάστρα με αλόη καθώς τα οφέλη της για τον άνθρωπο είναι πολλά. Αν δεις όμως τη γάτα σου να μασουλάει τα σκληρά της φύλλα, πάρε αμέσως τον κτηνίατρό σου. Η αλόη είναι πολύ τοξική για τη γάτα, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 6-12 ώρες μετά την κατάποση και περιλαμβάνουν διάρροια, εμετούς και τρέμουλο.

2.Καλλωπιστικό σπαράγγι

Επίσης τοξικό, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στο στομάχι και αλλεργική δερματίτιδα.

3. Γυψοφίλη

Βρίσκεται σε πολλά σπίτι και είναι ένα φυτό που μπαίνει συχνά μαζί με άλλα λουλούδια (π.χ. τριαντάφυλλα) σε ένα μπουκέτο. Αν η γάτα σου αποφασίσει να τσιμπήσει λίγο από αυτό μπορεί να της προκαλέσει εμετό και διάρροια.

4.Αγκινάρα

Μαγειρεμένη είναι πολύ πιθανό η γάτα σου να μην τη φάει αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα της κάνει κακό. Η ωμή, όμως, αγκινάρα και το ίδιο το φυτό είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν οξύ πόνο στο γαστρεντερικό σύστημα της γάτας αλλά και επιθετική συμπεριφορά.

5. Κρίνοι

¨Ένα από τα πιο όμορφα αλλά και πιο επικίνδυνα λουλούδια, αφού είναι θανατηφόρα τοξικά για τις γάτες. Το δάγκωμα των φύλλων, η κατάποση του νερού που υπάρχει στο βάζο ή ακόμα και ένα γλείψιμο στη γύρη του κρίνου μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά της γάτας σου μέσα σε 24-72 ώρες. Τα αρχικά συμπτώματα είναι εμετός, διάρροια, αφυδάτωση και λήθαργος. Αν εκτεθεί στο φυτό αυτό, η γάτα σου πρέπει να πάει αμέσως στο γιατρό. Όλοι οι κρίνοι έχουν την ίδια τοξική ουσία αλλά τα πιο επικίνδυνα είδη είναι τα Easter Lilies (λίλιουμ), Stargazer lilies και Asiatic lilies.

6.Πικροδάφνη

Άλλο ένα φυτό που είναι τοξικό αν το φάει η γάτα. Εξάλλου, είναι τοξικό και για τους ανθρώπους, μόνο που εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να το φάμε! Περιέχει τοξίνες που επηρεάζουν την καρδιά, προκαλώντας αρρυθμία που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

7.Τουλίπες

Οι επικίνδυνες ουσίες είναι στο βολβό, που μπορεί να φανεί γευστικός σε κάποιες γάτες! Ακόμα, όμως, αν φάει και μία μικρή ποσότητα μπορεί να υπάρξει φλεγμονή στο στόμα και τον οισοφάγο. Μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να φέρει δυσκολία στην αναπνοή και ταχυκαρδία.

8.Γκυ

Αν και βρίσκεται στο σπίτι σου μόνο κατά την περίοδο των γιορτών, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι είναι επικίνδυνο για τη γάτα σου. Αν το φάει μπορεί να της προκαλέσει πόνο, εμετό και διάρροια αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία. Για αυτό προσοχή!

9.Πόθος

Ένα πολύ κοινό φυτό εσωτερικού χώρου είναι το φυτό Πόθος. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ευαίσθητες στους πόθους, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ιστών μαλακών στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας αποτέλεσμα οίδημα της γλώσσας και ενίοτε αιμορραγία των μεμβρανών βλέννας. Αν μασά το κατοικίδιο ζώο σας ένα φύλλο Πόθος, μπορεί επίσης να έχει δυσκολία στην κατάποση.

Σημαντικές Συμβουλές:

*Αποφύγετε να αγοράσετε εσωτερικά φυτά που είναι γνωστό ότι προκαλούν τοξικές αντιδράσεις σε παιδιά και κατοικίδια – αν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, πιθανόν να αποτελούν κίνδυνο για τις γάτες.

*Αν η γάτα σας τρώει σημαντική ποσότητα κάποιου εσωτερικού φυτού ή μικρή ποσότητα ενός γνωστού τοξικού φυτού, ή εκκρίνει σάλιο ή νιώθει δυσφορία μετά τη μάσηση ενός φυτού, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

*Σκεφτείτε να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο ή κολλητική ταινία γύρω από τη βάση των φυτών σας – αυτό θα κάνει μη ελκυστικό το σκάψιμο γύρω από τις ρίζες του φυτού.

*Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα αρκετό φρέσκο νερό διαθέσιμο (για να αποφύγετε την τάση να μασάει φύλλα για να ενυδατωθεί)

*Προσφέρετε παιχνίδια, καθορισμένα γεύματα από αυτόματα πιάτα ή μια ονειροπαγίδα έξω από το παράθυρο, για να συνεχίσει να διασκεδάσει όταν βγαίνετε έξω, επειδή η ανία θα οδηγήσει σε μάσηση φυτών.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget