Τι πρέπει να προσέχετε όταν η γάτα είναι έγκυος

Τι πρέπει να προσέχετε όταν η γάτα είναι έγκυος
Στις γάτες, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι σπάνιες, αλλά συμβαίνουν. Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να φέρει εύκολα στον κόσμο τις παιχνιδιάρικες χνουδόμπαλές της, σας δίνουμε μερικές συμβουλές πώς μπορείτε να παρατηρήσετε εγκαίρως τυχόν προειδοποιητικά σημάδια.

Είναι τόσο συναρπαστικό να περιμένετε γατάκια και ξέρουμε πολύ καλά ότι, ως στοργικό αφεντικό, είναι πιθανό να ανησυχείτε και να θέλετε να προσφέρετε στο κατοικίδιό σας ακόμη περισσότερη φροντίδα και στοργή αυτήν την περίοδο της ζωής του. Το καλό είναι ότι επειδή οι γάτες είναι συνήθως παραπάνω από ικανές να φροντίσουν τον εαυτό τους, εσείς δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τίποτα.

Διάφορα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της γάτας σας. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας:

*Έχει αρχίσει να αδιαφορεί για το φαγητό της. Η γάτα σας είναι φυσιολογικό να μην έχει πολύ μεγάλη όρεξη λίγο πριν αρχίσει ο τοκετός, αλλά πρέπει να είναι ορεξάτη και καλά σε όλα τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

*Είναι εμφανώς στενοχωρημένη, ταραγμένη, φωνάζει περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως ή γλείφει υπερβολικά τα γεννητικά όργανά της χωρίς να γεννά γατάκια.

*Έχει αφύσικες, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή αιμορραγία σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης ή του τοκετού της.

*Πηγαίνει τουαλέτα πιο συχνά, αλλά βγάζει αίμα ή προσπαθεί να ουρήσει χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης στη μήτρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και τα γατάκια της αν δεν αντιμετωπιστεί.

Προβλήματα τοκετού στις γάτες και προειδοποιητικά σημάδια

Όταν ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού και πριν ξαπλώσει για να γεννήσει, η γάτα σας θα φαίνεται εμφανώς πιο αναστατωμένη. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, πρέπει να την κοιτάτε τακτικά, αλλά δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς κοντά της. Θα χρειαστεί να παρέμβετε και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας μόνο αν:

Δεν υπάρχουν γατάκια 3-4 ώρες μετά την έναρξη του τοκετού.

Έχει δυνατές συσπάσεις πάνω από μία ώρα, αλλά δεν έχει γεννήσει κανένα γατάκι. Αυτό μπορείτε λογικά να το δείτε παρατηρώντας την κοιλιά της.

Έχουν περάσει 24 ώρες από τότε που άρχισε ο τοκετός αλλά τα γατάκια δεν έχουν γεννηθεί όλα (αν δεν γνωρίζετε πόσα γατάκια έχει, μπορεί να χρειαστεί να τη δει ο κτηνίατρος).

Δεν έχει αποβάλει λιγότερους πλακούντες από όσους αντιστοιχούν στον αριθμό των μικρών της – αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κατακράτησης πλακούντων.

Μπορείτε να δείτε το γατάκι στον κόλπο της, αλλά παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η γάτα, το γατάκι δεν βγαίνει.

Παρ’ όλο που μπορεί να είναι λυπηρό για εσάς, αρκετά συχνά κάποια από τα γατάκια δεν επιβιώνουν, αλλά αυτό δεν θα ταράξει τη μαμά γάτα. Αν κατά τη διάρκεια της γέννας πεθάνει ένα ή περισσότερα γατάκια, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προειδοποιητικά σημάδια μετά τη γέννα

Συγχαρητήρια – η γάτα σας έγινε μαμά! Λογικά θα αναρρώσει γρήγορα και σύντομα θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο της μανούλας. Ωστόσο, να έχετε το νου σας μην τυχόν και δείτε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν:

Λίγες ώρες μετά

*Η μαμά έχει ρίγη, είναι ανήσυχη ή ταραγμένη – αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια ασβεστίου (εκλαμψία).

*Η μαμά συνεχίζει να έχει εξωθήσεις παρά το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί όλα τα γατάκια της.

Λίγες εβδομάδες μετά

*Δείτε κάποια από τα γατάκια να «σβήνουν», δηλαδή να είναι αδύναμα, να μην παίρνουν βάρος, να μην τρώνε καλά ή να φαίνονται πολύ ήσυχα. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τη γέννα, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Λίγες ημέρες μετά

*Η μαμά δεν αισθάνεται καλά, αδιαφορεί για το φαγητό ή έχει πυρετό. Τα συνήθη συμπτώματα του πυρετού είναι ανορεξία, κατάπτωση, έλλειψη ενέργειας, μειωμένη πρόσληψη νερού, ρίγη ή ταχύπνοια.

*Παρατηρήσατε ότι οι εκκρίσεις της μυρίζουν ή περιέχουν φρέσκο αίμα (είναι φυσιολογικό να έχει σκούρες/κοκκινωπές εκκρίσεις για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα).

*Οι θηλαστικοί αδένες έχουν γίνει κόκκινοι, σκληροί ή της προκαλούν εμφανώς πόνο.
Έχει οι εκκρίσεις από τις θηλές της είναι δύσοσμες, καφετιές ή έχουν αίμα.

Για να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι για τη γέννα της γάτας σας, κάντε την έρευνά σας για να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς θα διακρίνετε τυχόν σημάδια πιθανών επιπλοκών. Αν αγοράσατε τη γάτα σας από κάποιον εκτροφέα, ίσως να μπορεί να σας δώσει κάποιες συμβουλές – στο κάτω-κάτω, θα έχει τεράστια εμπειρία! Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με τον τοκετό της γάτας σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να ηρεμήσει το μυαλό σας.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

gatoulitses

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget